achterderailleur afstellen van een fiets

De achterderailleur van je fiets kun je zelf afstellen. Zeker aan de hand van deze 7 simpele stappen. De derailleur afstellen aan de achterzijde is net zo eenvoudig als het afstellen van de voorderailleur van je fiets, mountainbike of racefiets. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Stap 1: Limieten instellen van de achterderailleur

Met de H-schroef (High) en de L-schroef (Low) kun je de limieten van de achterderailleur instellen. De schroef die zich het meest links begeeft is de H-schroef. De L-schroef zit aan de rechterzijde van de achterderailleur.

Stap 2: Buitenste limieten afstellen

Vervolgens moet je de buitenste limieten van de derailleur afstellen. Zet de versnelling eerst op het grootste blad. Nu kun je de limiet afstellen met de H-schroef. Zodra je dit hebt gedaan kun je terugschakelen op het achtertandwiel dat het kleinst is. 

Stap 3: Achterderailleur controleren

Als je de limieten hebt ingesteld moet je de achterderailleur van je fiets controleren. Zie erop toe dat deze niet te ver naar buiten komt. Je loopt dan het risico dat de fietsketting van het tandwiel loopt. Als de ketting blijft zitten heb je de limieten van de derailleur goed afgesteld. 

Stap 4: H-schroef aandraaien

Als je zeker weet dat de limieten van de derailleur goed zijn ingesteld en de ketting op het kleinste tandwiel blijft zitten, draai je de H-schroef weer aan. 

Stap 5: Binnenste limieten afstellen

Je hebt de L-schroef nodig om de binnenste limieten af te stellen. Deze bevindt zich aan de rechterkant. Schakel net zo lang tot de ketting op het kleine voorblad ligt. Wanneer je de limiet hebt ingesteld met de L-schroef schakel je weer terug naar het grootste blad.  

Stap 6: Achterderailleur controleren

Vervolgens controleer je weer of de achterderailleur in de juiste positie staat. Als deze te ver naar buiten staat kun je de versnelling mogelijk niet in de kleinste stand krijgen. Als de derailleur te ver naar binnen komt raakt deze mogelijk de spaken van je fiets. 

Stap 7: L-schroef aandraaien

Als de achterderailleur vrij kan bewegen kun je de L-schroef weer aandraaien. De ketting moet op een correcte manier op het grootste tandwiel rusten. 

Achterderailleur afstellen: MTB

Als je de achterderailleur van een mountainbike wilt afstellen, dan heb je mogelijk ook te maken met de kabelspanning. Het schakelen wordt ook bemoeilijkt als de spanning te laag is.

Achterderailleur afstellen: Racefiets

Ook als je de derailleur van een racefiets wilt afstellen is het belangrijk om de kabelspanning te controleren. Deze kun je op de juist spanning brengen met de stelnippel.

Achterderailleur laten afstellen?

Wil je de achterderailleur van jouw fiets, mountainbike of racefiets afstellen? Dan kun je dit ook overlaten aan de fietsenmakers van Het Zwarte Fietsenplan. Via onze locatiepagina vind je altijd een vestiging bij jou in de buurt. Wij helpen je bij het afstellen van je derailleur.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking