fietsplan via de werkgever

Wil je in 2022 een fiets kopen? Met het Fietsplan doe je dat heel voordelig via jouw werkgever. Maar wat is het Nationale Fietsplan eigenlijk? Hoe werkt deze fietsregeling via je werk en hoe groot is het belastingvoordeel? Je leest er alles over in dit artikel. 

Wat is het Nationale Fietsplan?

Het Nationale Fietsplan wordt ook wel het NFP genoemd. Het betreft een regeling waarmee je als werknemer om de 3 jaar een nieuwe fiets met belastingvoordeel kunt kopen. De regels zijn sinds 2015 veranderd. De Belastingdienst verbindt namelijk geen regels meer aan het gebruik van de fiets. Waar je de fiets eerst nog voor minimaal 50% moest gebruiken om van en naar je werk te komen, hoeft dat nu niet meer. De werkgever stelt hiervoor de regels op. 

 

Verschil tussen een fietsplan en de werkkostenregeling (WKR)

Er is een verschil tussen het Fietsplan en de werkkostenregeling of de WKR. Voor jou als werknemer verandert er niets. Werkgevers hoeven binnen de WKR maar rekening te houden met 1 regel in plaats van 29. Ook aan het gebruik van de fiets zijn geen regels meer verbonden. De werkgever mag 1,2% van het loon van de werknemer vrij besteden. 

 

Hoe werkt een fietsplan precies?

Het fietsplan van de overheid werkt als volgt. Je kunt een nieuwe fiets aanschaffen en profiteert van een belastingvoordeel dat kan oplopen tot 40%. De fiets is jouw eigendom. Je betaalt de fiets terug aan de werkgever via een verlaging van je brutoloon. Je profiteert van het voordeel omdat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. 

 

Waarom kiezen voor het fietsplan van de overheid?

  • Alle soorten fietsen komen in aanmerking
  • Je mag de fiets ook privé gebruiken
  • De fiets is jouw eigendom
  • Een fiets kopen via erkende fietsenwinkels
  • Belastingvoordeel dat oploopt tot 40%

 

Hoe groot is het belastingvoordeel met een fietsplan?

Stel dat je met het Fietsplan een elektrische fiets koopt van € 1.500. Je krijgt 40% belastingkorting op de inkomstenbelasting. Aan het einde van het jaar betaal je dus geen € 1.500 voor je fiets, maar € € 900. Je geniet dus van een voordeel van maar liefst € 600. 

 

Is de werkgever verplicht om mee te doen?

Tot het Fietsplan is je werkgever niet verplicht. Toch is de deelname aan het Fietsplan voor werkgevers geheel gratis. Eventueel kun je jouw werkgever aanbieden om een deel van de kosten op je te nemen. 

 

Fietsplan vs Leasefiets

Als je kiest voor het Fietsplan blijft de fiets in jouw eigendom. Jouw werkgever betaalt de fiets. Jij betaalt de fiets terug via het brutoloon. Bij een leasefiets blijft de fiets van de leasemaatschappij. De werkgever betaalt de fiets af in termijnen tegen 7% bijtelling.


Met een leasefiets profileer je niet van reiskostenvergoeding. Met het Fietsplan is dit nog wel mogelijk. Optioneel kun je binnen het Fietsplan een verzekering afsluiten. Bij een leasefiets is dit inbegrepen. Ook het onderhoud van de fiets gebeurt door de leasemaatschappij. Binnen het Fietsplan draag je als werknemer zelf zorg voor deze kosten. 

 

(Elektrische) Fiets kopen via de werkgever

Een elektrische fiets kopen via de werkgever kan ook bij het Zwarte Fietsenplan. Dat geldt natuurlijk ook voor andere fietsen. Zoals bakfietsen, stadsfietsen en racefietsen.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking