een fietszadel afstellen voor de juiste zithoogte

Een fietszadel goed afstellen is belangrijk. Om het fietsplezier te verhogen en de veiligheid te waarborgen. Een fietszadel op de juiste manier afstellen voorkomt en verlicht ook lichamelijke klachten. Maar hoe doe je dat? Wij leggen het je uit in 3 eenvoudige stappen.

Waarom is een fietszadel goed afstellen belangrijk?

Het draagt bij aan de veiligheid. Je ervaart meer balans tijdens het fietsen en kunt met je voeten bij de grond als dat nodig is. Als het zadel van jouw fiets op de juiste hoogte staat, kun je de beenspieren ook op de juiste manier gebruiken. Je kunt meer kracht zetten waardoor je makkelijker én sneller fietst. Een fietszadel afstellen is ook belangrijk om lichamelijke klachten tijdens het fietsen te voorkomen. Denk daarbij aan rug, nek, schouder en knieklachten. Wist je dat tintelde handen en armen tijdens het fietsen ook worden veroorzaakt door een slecht afgesteld zadel?

Zelf een fietszadel afstellen in 3 eenvoudige stappen

Naast een goede afstelling, is ook de kwaliteit van het fietszadel natuurlijk belangrijk. Hier wil je liever niet op besparen. Met een goed afgesteld zadel van hoogwaardige kwaliteit, geniet je meer van lange fietstochten of intensieve routes. Op de stadsfiets, mountainbike of e-bike.

Stap 1. Hoogte van het fietszadel instellen

Het fietszadel afstellen begint met het bepalen van de hoogte. Daarvoor kun je het beste op de fiets gaan zitten. Plaats één trapper op het laagste punt in een verticale lijn. Als je de voet vervolgens op de trapper plaatst, moet de knie een lichte buiging laten zien. De buiging van de knie moet gelijk zijn met de verticale lijn van de trapper. Meer hierover lees je bij stap 2.

De tenen van je andere voet moeten de grond kunnen raken. Het been blijft daarbij enigszins gestrekt. Zodra je de juiste hoogte hebt bepaald zet je het fietszadel definitief vast. Dat doe je via de zadelpen. Bij sommige fietsen kan dit met een hendel. Je hebt dan geen gereedschap nodig. Het fietszadel vastzetten met gebruik van een inbussleutel kan ook.

Stap 2. De positie van het fietszadel afstellen

Onder het zadel bevinden zich 2 schroefbouten. Daarmee kun je de ideale positie van het fietszadel afstellen. Bijvoorbeeld iets meer naar achteren of juist naar voren. Die ideale positie bepaal je door goed te kijken naar de buiging van de knie als jouw voet zich op de trapper bevindt. Het puntige gedeelte van de knie moet op de denkbeeldige verticale lijn van de trapper blijven. Als de knie te veel gebogen is en de lijn overschrijdt, kun je tijdens het fietsen te maken krijgen met allerlei vervelende knieklachten. Dat wil je voorkomen dus!

Stap 3. Fietszadel naar boven of naar beneden instellen

Een fietszadel afstellen doe je niet alleen door het bepalen van de juiste hoogte of positie. De punt van het zadel kan ook naar beneden of juist iets meer naar boven gericht zijn. De hoek die je kiest is vooral een persoonlijke keuze, maar kan het comfort tijdens het fietsen zeker beïnvloeden. Zo staan mountainbike zadels vaak wat meer naar beneden gericht.

Als je vooral recreatief fietst, bijvoorbeeld op een stadsfiets, is het fijn om rechtop te zitten. Het zadel mag dan meer naar boven gericht zijn. De hoek op de juiste manier afstellen doe je via de bout aan de onderzijde van het zadel.
 

Zet het zadel wat lager voor meer balans en veiligheid

Als je vaak mensen meeneemt achterop je bagagedrager of fietst met een kinderfietszitje, dan wil je misschien wat extra veiligheid inbouwen. Dat kun je doen door het fietszadel een fractie lager in te stellen. Enkele centimeters kunnen je al van heel veel meer balans voorzien. En dat is vooral prettig als je fietst met kinderzitjes of een extra passagier.

Fiets nog steeds oncomfortabel na de zadel aanpassingen? 

Voelt je fiets nog steeds oncomfortabel na deze aanpassingen? Dan heb je misschien de verkeerde framemaat. Lees hier hoe je de juiste framemaat voor jouw (elektrische) fiets bepaalt!

Uiteraard kan het probleem ook in de fietszadel zelf zitten. In dat geval wil je wellicht een nieuw fietszadel kopen. Bij ons vind je fietszadel voor zowel heren, dames, als unisex zadels voor dubbelgebruik van een fiets door meerdere personen:

 

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking