juiste framemaat racefiets bepalen

Welke framemaat racefiets past het beste bij jou? Eerder bespraken we al de framaten voor fietsen in het algemeen. In dit artikel vertellen we je precies hoe je de framemaat bepaalt voor een racefiets, inclusief een handige maattabel met framematen. Daarmee kun je zelf de racefiets framemaat berekenen. De juiste racefiets maat is belangrijk. Je voorkomt daarmee pijnlijke klachten en vervelende blessures. Daarnaast profiteer je van een optimale zithouding waardoor je comfortabeler én sneller fietst.

Framemaat racefiets bepalen

De racefiets maat bepalen doe je aan de hand van jouw lichaamslengte en binnenbeenlengte. Welke framemaat racefiets je nodig hebt kun je simpel berekenen. Doe je schoenen uit en plaats je voeten 15 centimeter uit elkaar. Meet de binnenbeenlengte. Dat doe je vanaf je kruis tot aan de hakken van je voeten. Dit getal doe je x 0,68. De uitkomst kun je het beste naar beneden afronden voor de juiste afmetingen van jouw racefiets. 

De uitkomst bepaalt de racefiets framemaat voor zowel dames als heren. De afmetingen en de framemaat van een racefiets voor dames is iets anders dan voor heren. De lengte tussen het racefietsstuur en het zadel zijn iets korter. Dat heeft te maken met de lichaamsbouw. Het bekken heeft een andere stand en ook het bovenlichaam is korter. Ook is een dames stuur vaak smaller en zijn de hendels van de rem kleiner. Zeker bij specifieke dames racefietsen. 

Maattabel racefietsen

Hieronder een eenvoudig overzicht voor diverse lengte en binnenbeenlengtes. Mocht je lengte en binnenbeenlengte afwijken, houdt dan zoveel mogelijk de binnenbeenlengte aan. Als het teveel afwijkt of als je nog twijfelt, kom dan eens langs. Wij adviseren jou graag op een van onze locaties.

Lengte

Binnenbeenlengte

Framemaat

165 cm

76 cm

51 cm

168 cm

77 cm

52 cm

171 cm

79 cm

53 cm

174 cm

81 cm

55 cm

177 cm

82 cm

56 cm

180 cm

84 cm

57 cm

184 cm

86 cm

58 cm

187 cm

88 cm

59 cm

190 cm

91 cm

61 cm


Welke afmetingen zijn verder belangrijk bij racefietsen?

De maattabel voor een racefiets geeft een goed idee van de framemaat die je nodig hebt. Maar er zijn meer maten van een racefiets die belangrijk zijn bij het maken van de juiste keuze. Zoals de stuurhoogte en de breedte daarvan. Ook de lengte van de stuurpen en de cranks heeft invloed op de juiste maat racefiets. Evenals de hoogte van het zadel. 

Diverse racefiets maten uitproberen?

Wil je een nieuwe racefiets kopen maar twijfel je na dit artikel nog steeds welke framemaat racefiets geschikt is voor jou? Bij het Zwarte Fietsenplan kun je diverse maten racefietsen uitproberen. Dat kan in onze vestigingen in heel Nederland. Vindt de dichtsbijzijnde winkel eenvoudig en snel op onze locatiepagina.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking