lekke band plakken van een fiets

De lekke band van je fiets plakken doe je in 7 eenvoudige stappen. Daarvoor hoef je niet altijd naar een fietsenmaker. Maar is de band wel echt lek en hoe controleer je dit? Hoe moet je de buitenband verwijderen en zoek je het lek in de fietsband het makkelijkst op?

 

Stap 1: Controleer of de band echt lek is

Allereerst is het belangrijk om te controleren of de band echt lek is. De lucht kan ook uit de band ontsnappen omdat het ventiel los is geraakt. Controleren gaat het makkelijkst wanneer je de opgeblazen binnenband stukje voor stukje onderdompelt in een emmer water. Zie je luchtbelletjes verschijnen? Dan is de band lek door een gat of een beschadiging.

 

Stap 2: Controleer de buitenband

Vervolgens check je de buitenband van de fiets. Je kunt de fiets daarvoor het beste ondersteboven zetten. De fiets steunt dan op het zadel en het stuur. Heb je een elektrische fiets? Verwijder dan eerst de display op het stuur en de accu als deze op de achterdrager zit.

Je kunt de fiets ook ophangen met een speciaal ophangsysteem. Dat kun je het beste doen met ophanghaken voor het plafond of muurhaken die je in de muur bevestigd. Controleer de buitenband op de aanwezigheid van scherpe voorwerpen of grote gaten.

 

Stap 3: Verwijder de buitenband

De buitenband van de fiets kun je verwijderen door de band voorzichtig naar binnen te drukken zodat deze loskomt van de velg. Wanneer de band los is gebruik je een bandenlichter om de band los te maken en over de velg heen te kunnen trekken.

 

Stap 4: Zoek het lek in de binnenband

Het lek opzoeken in de binnenband kun je op verschillende manieren doen. Pomp de binnenband op en luister of je het lek kunt horen. Je hoort een sissend geluid en voelt vaak ook een luchtstroom. Je kunt de band ook onderdompelen in een emmer water. 

De bubbels in het water geven aan waar het lek zit. Gaat het om een groot gat? Dan kun je beter een nieuwe binnenband kopen. Kleine gaatjes in de band kun je wel direct plakken.

 

Stap 5: Schuur de binnenband op de plek van het lek

Wanneer je het lek in de band hebt gevonden moet je de plek op de binnenband licht opschuren. Laat de binnenband daarvoor leeglopen. Eventueel kun je een klein beetje lucht laten zitten zodat je de band makkelijker kunt schuren. 

Gebruik bij voorkeur een fijn schuurpapier. Ze worden vaak geleverd in een bandenplakset voor de fiets. Zo voorkom je dat je de binnenband van de fiets beschadigd. De plek die je schuurt moet groter zijn dan de plakker die je straks gaat gebruiken.

 

Stap 6: De band plakken

Smeer het geschuurde gedeelte op de band in met een dun laagje solutie. Zorg ervoor dat je een grotere plek insmeert dan de doorsnede van de plakker. De solutie laat je vervolgens 1 tot 2 minuten drogen. Plak vervolgens de plakker op het lek en geef wat extra druk op de randen. Zo voorkom je dat de bandenplakker aan de randjes niet loslaat. Dit heb je nodig:

  • Fijn schuurpapier
  • Solutie
  • Bandenplakkers
  • Schaartje om de plakker op maat te knippen

 

Stap 7: Binnenband en buitenband terugzetten

Wanneer de lijm goed droog is pomp je eerst de binnenband van de fiets op. Zo kun je controleren of deze hard blijft en het lek is gedicht. Laat de lucht vervolgens een klein beetje uit de band lopen en leg de band terug in de velg. Zorg ervoor dat het ventiel op de juiste manier door het ventielgat steekt. De buitenband leg je vervolgens over de binnenband.

Gebruik wat sop of zeep om de band makkelijker terug in de velg te kunnen duwen. De binnenband moet overal los liggen van de velg. Deze mag in elk geval nergens klemmen. Vervolgens kun je de band van je fiets weer oppompen.

 

Extra handige tips

Zorg er altijd voor dat je eerst het ventiel controleert voordat je de buitenband van de fiets afhaalt. Dit kan je een vrij veel werk schelen. Plak geen band als de buitentemperatuur lager is dan 9 a 10 graden. De kans is dan groot dat de lijm niet goed hecht. Vergeet ook niet om de buitenband te controleren op gaten en houd altijd een reparatiesetje bij de hand.

 

Lekke band liever laten plakken door een fietsmonteur?

Wil je jouw lekke band liever laten plakken door een ervaren fietsmonteur? Bij het Zwarte Fietsenplan staan we  voor je klaar. Op onze locatiepagina vind je altijd een vestiging bij jou in de buurt. Wij plakken je band of monteren indien nodig ook direct een nieuwe binnenband.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking