voorderailleur afstellen van een fiets

Een voorderailleur afstellen van je fiets doe je zelf in 7 eenvoudige stappen. Eigenlijk is dat net zo eenvoudig als een achterderailleur afstellen. De voor derailleur afstellen doe je bijvoorbeeld omdat je fiets aanloopt. De voorderailleur loopt aan of de ketting loop van het voorblad af? Ook dan is het tijd om de voorderailleur van je mtb of je racefiets af te stellen.

Stap 1: Stel de voorderailleur in op de juiste hoogte

De voorderailleur is ingesteld op de juiste hoogte als deze zich 0,5 cm boven het buitenblad bevindt. De hoogte bepaal je als de derailleur richting het buitenblad staat. 

Stap 2: Limiet afstellen van het binnenblad

Plaats de fietsketting op het binnenblad. Het tandwiel dat het grootst is bevindt zich dus op de cassette. Jouw fiets heeft in deze positie dus de minste (of de lichtste) weerstand. 

Stap 3: De L-schroef afstellen

Met de L-schroef kun je bepalen hoe ver de voor derailleur naar binnen komt. De fietsketting mag daarbij net langs de binnenzijde van de kooi lopen. Draai de L-schroef naar links om de kooi naar binnen te plaatsen. Draai de schroef naar rechts voor een positie naar buiten. 

Stap 4: Limiet afstellen van het buitenblad

Zet de voorderailleur het kleinste tandwiel op het buitenblad. Stel de limiet in met de H-schroef. De fiets biedt nu de meeste (of de zwaarste) weerstand. 

Stap 5: H-schroef afstellen

De H-schroef (highest gear) vind je aan de rechterzijde. De kooi draait naar binnen als je de schroef linksom draait. Draai de schroef naar rechts om de kooi naar buiten te draaien. 

Stap 6: Ketting afstellen

De ketting van jouw racefiets of mountainbike moet net naast de buitenkant van de kooi lopen. Als dat het geval is heb je de ketting met behulp van de H-schroef goed afgesteld. 

Stap 7: Voorderailleur controleren

De voor derailleur mag de ketting van jouw fiets niet raken maar moet zich wel dicht tegen het grootste tandwiel aanliggen. De fietsketting moet deze positie blijven behouden. 

Voorderailleur afstellen: MTB

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het afstellen van de voorderailleur voor mountainbikes. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop je de kabelspanning controleert. Bij een mtb schakel je van het kleine naar het middelste of het grote tandwiel. De voorderailleur schakelt niet als de kabelspanning te laag is of als de ketting niet wil schakelen naar het tandwiel in het midden.

Voorderailleur afstellen: Racefiets

Let op de trimstand van een racefiets bij het afstellen van de voorderailleur. De trimstand bevindt zich tussen het kleinste en het grootste tandwiel richting de buitenzijde. Schakel 2x van klein naar groot. Schakel nogmaals om de voor derailleur naar buiten te brengen. 

Voorderailleur laten afstellen?

Lukt het afstellen van jouw voorderailleur niet met behulp van dit stappenplan? Laat de voor derailleur van jouw fiets dan afstellen door een fietsenmaker in de buurt.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking