Wil je een nieuwe elektrische fiets kopen of ga je toch liever met de auto? Een e-bike is natuurlijk beter voor het milieu. Daarnaast blijf je ook in beweging. Auto’s zijn er in overvloed. Ze maken onze wegen niet alleen drukker en gevaarlijker, maar nemen ook vervuiling met zich mee. Toch kan een auto in sommige situaties meer voordelen hebben.

Dus welke optie past het beste bij jouw situatie? Is dat een e-bike of een auto?

Voordelen van elektrische fietsen vs autorijden

  • Je blijft in beweging
  • Geen brandstofkosten
  • Geen schadelijke uitstoot
  • Makkelijk parkeren
  • Geen file tijdens woon-werkverkeer

Voordelen van auto's vs elektrische fietsen

  • Je blijft droog in de auto
  • Meer spullen meenemen
  • Bijrijders meenemen
  • Lange afstanden zijn geen probleem

Belastingvoordeel: zowel voor de e-bike als auto

Gebruik je jouw auto of elektrische fiets voor woon-werkverkeer? Dan kun je ook profiteren van belastingvoordeel. Het aankoopbedrag van een e-bike is tot 100% aftrekbaar. Je betaalt geen VAA. Ook kan de werkgever je een fietsvergoeding tot € 0,35 per kilometer geven. Gebruik je de auto voor woon-werkverkeer? Dan mag je zakelijk per kilometer € 0,23 aftrekken.

Kostenvergelijking voorbeeld: elektrische fiets vs auto

Als je de elektrische fiets gebruikt voor woon-werkverkeer, ben je op jaarbasis een stuk voordeliger uit.

Dit kunnen we onderscheiden in de volgende posten:

  • Brandstofkosten: Stel dat je elke dag 10 kilometer naar je werk fietst en de elektriciteitsprijs is € 0,20 per kWh. Dan ben je met de elektrische fiets elke dag € 0,04 cent kwijt. Als een liter benzine € 0,11 per kilometer kost en je legt dezelfde afstand af, ben je € 1,10 kwijt per dag. Voor een elektrische auto ligt dat iets lager, zo rond de € 0,45 per dag.
  • Wegenbelasting: Voor een gemiddelde auto ligt de wegenbelasting al snel tussen de € 350 en € 550. Voor een elektrische fiets hoef je geen wegenbelasting te betalen.
  • Verzekering: Wel is het handig om een elektrische fiets te verzekeren. Voor een e-bike komt dat neer op circa € 100 per jaar. Voor een kleine auto betaal je al snel € 360 aan verzekeringskosten per jaar.
  • Onderhoudskosten: De onderhoudskosten voor een elektrische fiets zijn ongeveer € 70 per jaar. Voor een auto ligt dat gemiddeld rond de € 890.

Waarom kiezen voor de elektrische fiets?

Met je elektrische fiets naar je werk is gezond. Je lichaam krijgt de nodige dagelijkse beweging. Daarnaast houd je jouw conditie op peil en kun je flink besparen op de kosten. Met een e-bike heb je geen last van files of omleidingen. En je kunt makkelijk parkeren.

Wanneer toch kiezen voor een auto?

Moet jij dagelijks ver reizen naar je werk of neem je regelmatig passagiers mee? Dan is de auto een betere optie. Ook als je spullen mee wilt nemen kun je beter de auto gebruiken voor woon-werkverkeer. Bijvoorbeeld als je na het werk wilt sporten of boodschappen wilt doen. Tot slot is de auto een aantrekkelijkere keuze als je vaak lange afstanden van meer dan 15 kilometer aflegt voor je werk.

Altijd een goede elektrische fiets bij Het Zwarte Fietsenplan

Ben jij op zoek naar een goede e-bike die je kunt gebruiken voor woon-werkverkeer? Bij Het Zwarte Fietsenplan vind je altijd een elektrische fiets die aan jouw wensen voldoet. Neem ook eens een kijkje in onze outlet voor goedkope elektrische fietsen. Je kunt bij ons ook een e-bike kopen met een fietsplan. Nog vragen? Kom dan eens langs in een van onze fietsenwinkels voor advies of een proefrit.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking