Ook jouw elektrische fiets moet je regelmatig schoonmaken. Maar waarom? Dit draagt onder andere bij aan het onderhoud en de levensduur. Wat heb je nodig voor een grondige schoonmaakbeurt en wat moet je wel of juist niét doen als je jouw e-bike gaat wassen?

Waarom moet je een elektrische fiets schoonmaken?

Vuil dat zich aan de fiets en de bewegende onderdelen hechten, kunnen schade veroorzaken. Hierbij kun je denken aan roestvorming, maar ook onnodige slijtage aan onderdelen. Door de fiets regelmatig te wassen blijft deze goed functioneren. Een e-bike regelmatig schoonmaken draagt ook bij aan het waardebehoud en de levensduur.

Benodigdheden voor een grondige beurt van jouw e-bike

Als je jouw e-bike schoonmaakt en wast, is het belangrijk om de juiste benodigdheden te gebruiken. Zoals onder meer een droge doek, een reinigingsmiddel en een zachte spons.

  • Smeermiddel voor de ketting.
  • Reinigingsmiddel voor de ketting en de fiets.
  • Een zachte spons.
  • Een droge doek.

Wat doen bij het schoonmaken van een elektrische fiets?

  • Gebruik warm water.
  • Gebruik een mild reinigingsmiddel.
  • Smeer onderdelen van staal, chroom of aluminium in met vaseline.
  • Gebruik een schone zachte doek van katoen.

Wat absoluut niet doen bij het schoonmaken van jouw e-bike?

  • Gebruik geen chemische of agressieve reinigingsmiddelen zoals chloor.
  • Vermijd het direct natspuiten van de lagers met een waterslang of hogedrukspuit.
  • Zorg ervoor dat er geen water in de verende voorvork komt.

Stappenplan om jouw elektrische fiets te reinigen

  1. Stel de elektronica zoals de accu en het display veilig. Verwijder de batterij en bescherm het display met een plastic zak als je deze niet kunt loshalen van het stuur.
  2. Was de fiets met een tuinslang en een mild reinigingsmiddel. Een emmer met een spons mag ook. Vermijd de lagers en gebruik een zachte borstel of spons om hardnekkig vuil weg te halen. Neem ook de onderkant van de motor mee.
  3. Smeer de ketting, de cassette en andere bewegende delen zoals de aandrijving in met een ontvetter voor elektrische fietsen. Laat dit intrekken en spoel de onderdelen af. De ketting kun je hierna schoonmaken met een reinigingsset of een oude doek.
  4. Neem de motor van de e-bike af met een zachte, licht vochtige doek. Je hoeft de beschermkap niet te verwijderen. De motor is eenvoudig te reinigen.
  5. Maak de banden schoon met de spons. Reinigen zowel de banden als de velgen. Haal vastzittend vuil los met een borsteltje. Spoel ze daarna af met water.

Hoe moet je de fiets drogen? Hoe voorkom je roest?

Maak de e-bike goed droog met een zachte schone doek. Smeer de ketting daarna in met een smeermiddel voor kettingen. Zo voorkom je corrosie en roestvlekken. Plaats de batterij en het display van de elektrische fiets pas terug als deze helemaal droog is.

Schoonmaakspullen vind je bij Het Zwarte Fietsenplan

Wil je jouw e-bike op de juiste manier reinigen? Schade voorkomen kan door de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken. Bestel een fiets schoonmaakset eenvoudig online.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking