Moet je verplicht een helm dragen op een e-bike? En wat is de regelgeving met betrekking tot helmplicht voor speed pedelecs? In dit artikel lees je alles over het wel of niet bestaan van de helmplicht voor elektrische fietsen en speed pedelecs tot een snelheid van 45 km/h.

Is er een helmplicht voor e-bikes en speed pedelecs?

Voor speed pedelecs met een maximum snelheid tot 45 km/h bestaat er in Nederland een helmplicht. Je moet dus een helm dragen. Op e-bikes tot 25 km/h is dat niet verplicht.

Waarom dit verschil tussen speed pedelecs en e-bikes?

Speed pedelecs kunnen doorgaans snelheden bereiken tot wel 45 km/h. Ze worden door de wet gezien als bromfietsen waardoor een helm verplicht is. Elektrische fietsen zijn begrensd tot 25 km/h. De wet- en regelgeving zegt dat ze onder de normale fietsen vallen.

Is een toekomstige helmplicht voor elektrische fietsen aannemelijk?

De kans op een helmplicht op normale e-bikes is in de toekomst aannemelijk. Het kan fataal hoofdletsel met ruim 70% verminderen. Daarnaast bestaat er al een helmplicht voor snorfietsen. Ook deze voertuigen behalen een maximum snelheid tot 25 km/h.

Waarom er mogelijk geen helmplicht komt voor e-bikes

Er zijn ook tegenargumenten voor het dragen van een fietshelm op elektrische fietsen. Een helmplicht kan fietsers er van weerhouden om de e-bike te gebruiken in plaats van de auto.

Waarom een fietshelm overwegen voor jezelf en jouw kinderen?

Hoewel er geen helmplicht is voor elektrische fietsen, is het raadzaam om een fietshelm te overwegen. Een fietshelm voor kinderen is zeker aan te bevelen. Het voorkomt hoofdletsel bij een val en kan op jaarbasis veel verkeersongevallen met letsel door e-bikes voorkomen. Hier vind je de beste fietshelmen voor zowel volwassenen als kinderen.

Kortom, moet je een helm dragen op een elektrische fiets?

Het dragen van een helm op een elektrische fiets is niet verplicht maar wel verstandig. Zeker voor jouw eigen veiligheid of die van je kind. Daarnaast kan het in de toekomst wel wettelijk verplicht worden. Voor speed pedelecs geldt er wel een helmplicht. Bekijk al onze fietshelmen.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking