Vraag jij je af hoe moet je schakelen op een elektrische fiets? Dit hangt af van het soort versnellingen dat je hebt. Zoals een naafversnelling, een traploze of een derailleurversnelling. Ook automatisch schakelen is mogelijk. Hoeveel versnellingen heb je nodig op een e-bike?

Hoe werkt het schakelen bij een naafversnelling?

Schakelen met een naafversnelling doe je door te draaien aan het handvat. De tandwielen bevinden zich in het midden van het achterwiel of de naven van de elektrische fiets.

+ Makkelijk schakelen via handvat
+ Ook bij stilstand schakelen
- Niet trappen tijdens het schakelen

Hoe werkt het schakelen bij derailleurversnelling?

Met een derailleurversnelling schakel je meestal via een knopje of een hendel op het stuur. Dat doe je met je duim of je wijsvinger. Je kunt met deze versnelling schakelen terwijl je trapt en dat doe je ook nog eens snel. Een derailleurversnelling vind je op sportieve e-bikes.

+ Snel schakelen
+ Ook schakelen tijdens trappen - Niet schakelen tijdens stilstand

Hoe werkt een traploze versnelling op een e-bike?

Een traploze versnelling neemt het schakelen van je over. Je hebt geen vast aantal versnellingen en fietst altijd in het door jou gewenste tempo. Schakelen kan op elk moment.

+ Niet meer schakelen
+ Eindeloos veel versnellingen
- Alleen voor midden- of voorwielmotor

Hoe werkt automatisch schakelen op een elektrische fiets?

Bij automatisch schakelen combineert een e-bike de trapkracht met de juiste trapondersteuning. Je fietst dus altijd comfortabel en in de juiste versnelling. Vooraf kun je de cadans instellen. Het systeem past zich vervolgens aan op de snelheid waarmee je fietst.

+ Altijd de juiste versnelling
+ Soepel en vloeiend schakelen
- Cadans moet vooraf ingesteld worden

Hoeveel fietsversnellingen heb je nodig op jouw e-bike?

De meeste elektrische fietsen hebben 7 versnellingen. Het schakelen verloopt vloeiend in gelijkmatige stappen en voelt heel natuurlijk aan. Als je vaak in afwisselende landschappen fietst of graag sportieve prestaties wilt neerzetten, kun je kiezen voor een e-bike met meer versnellingen. Je kunt dan vaker schakelen naar een versnelling die prettig voelt.

Het schakelbereik betekent het verloop tussen de grote en kleine versnellingen. Op basis hiervan kun je bepalen hoeveel versnellingen je nodig hebt op jouw elektrische fiets.

Hoe kies je de beste elektrische fiets met de juiste versnellingen?

Weet je niet zeker welke versnellingen op welke e-bike het beste bij je passen? Kom dan gerust langs voor een passend advies van onze expert. Bij Het Zwarte Fietsenplan kun je zelfs testritten maken op fietsen met verschillende soorten versnellingssystemen. Vind hier een fietswinkel in de buurt.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking