Hoeveel e-bikes worden er op jaarbasis gestolen? Het werkelijke aantal gestolen elektrische fietsen ligt in elk geval veel hoger dan de daadwerkelijke aangiften. Wat gebeurt er met gestolen fietsen? Worden er ook onderdelen gestolen en hoe kun je diefstal voorkomen?

Hoeveel e-bikes worden er jaarlijks als gestolen opgegeven?

In 2023 zijn er in totaal ongeveer 90.000 elektrische fietsen gestolen. Het is bijna een verdubbeling in vergelijking met een aantal jaren daarvoor. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog veel hoger. Niet alle fietsen worden namelijk als gestolen opgegeven.

Slechts 14% van het totaal aantal diefstallen wordt gemeld bij de politie en fietsverzekeraar. Mensen doen vaak geen aangifte omdat de fiets niet op slot is gezet met een goedgekeurd fietsslot volgens de regels van de verzekeraar. Ook wordt er vaak geen aangifte gedaan als de fiets niet verzekerd is.

Er is sprake van een stijgende trend in e-bike diefstallen. Mede omdat 80% van het totaal aantal verkochte fietsen elektrisch is, maar ook omdat er georganiseerde bendes actief zijn. Deze criminelen stelen fietsen op "bestelling" en voorzien ze van nep-framenummers. Vervolgens worden de gestolen elektrische fietsen op de markt aangeboden als echt.

Wat gebeurt er vervolgens met gestolen elektrische fietsen?

Gestolen elektrische fietsen worden in veel gevallen vervoerd naar het buitenland, voorzien van nep-framenummers en daar op de markt verkocht als origineel. Het framenummer met de bijbehorende sticker is vaak niet van echt te onderscheiden. De politie komt bendes steeds vaker op het spoor. Ze reizen door het hele land en hebben diverse opslagplaatsen.

Hoe vaak worden fietsonderdelen van e-bikes gestolen?

Ook fietsonderdelen van elektrische fietsen worden vaak gestolen. Het gaat dan voornamelijk om accu’s. Een accu kun je namelijk eenvoudig uit een elektrische fiets halen. Daarnaast bepaald de accu een groot deel van de kosten van een elektrische fiets. Daarom worden er op jaarbasis gemiddeld 10.000 fietsaccu’s gestolen. Dit gaat alleen om geregistreerde diefstallen. Het werkelijke jaarlijkse aantal zal dus nog veel hoger kunnen liggen.

Hoe kun je zelf fietsdiefstal voorkomen?

Natuurlijk kun je zelf ook preventief bijdragen aan het voorkomen van een fietsendiefstal. Bijvoorbeeld door je fiets goed op slot te zetten en gebruik te maken van een ART slot. Noteer ook het framenummer en sluit een goede verzekering af. Lees ook eens ons artikel over elektrische fiets gestolen voor praktische tips en informatie. Hieronder een korte samenvatting:

  • Noteer het framenummer van de elektrische fiets
  • Plaats je fiets in een bewaakte fietsenstalling
  • Haal het display en de accu van de e-bike af
  • Gebruik een ART goedgekeurd fietsslot(en)
  • Zet je fiets op slot aan een verankerd object in de grond of in de muur

Beveilig jouw e-bike met de beste fietssloten

Is jouw elektrische fiets gestolen? Bij Het Zwarte Fietsenplan vind je de beste e-bikes voor elk budget. Wil je voorkomen dat jouw e-bike wordt gestolen? Koop goede fietssloten voor jouw elektrische fiets.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking