Hoeveel kilo's gewicht kan de bagagedrager van jouw elektrische fiets dragen? Dat is belangrijk om te weten om schade aan je e-bike te voorkomen. Hoe kun je zelf de maximale belasting berekenen en mag je een volwassen persoon meenemen achterop de drager van een elektrische fiets? Hoe zit dit eigenlijk met een groot kind of een kinderzitje achterop?

Hoeveel gewicht kan een e-bike gemiddeld dragen?

De bagagedrager van een elektrische fiets heeft een maximum toegestaan totaalgewicht wat het mag dragen. Gemiddeld kan een e-bike een gewicht van 130 kilo dragen. Toch is dit voor elke e-bike verschillend. Er zijn namelijk ook elektrische fietsen die gebouwd zijn voor een maximale belasting van 200 kilo of zelfs maar 100 kilo. Dit is afhankelijk van het frame.

Hoe kun je zelf de toegestane belasting berekenen?

Fabrikanten zijn verplicht om het maximale gewicht dat een bagagedrager kan dragen, te vermelden. Je kunt zelf wél de maximaal toegestane belasting van jouw e-bike berekenen:

Gewicht fiets X lichaamsgewicht berijder X gewicht bagage = de maximale belasting

Het gewicht van de fiets bereken je inclusief het gewicht van de accu. Jouw eigen lichaamsgewicht is inclusief de kleding en de schoenen die je draagt als je gaat fietsen. Het gewicht van de bagage is inclusief de spullen in de tas of het kind dat in het fietszitje zit.

Voorbeeld: jouw e-bike weegt 25 kilo inclusief de accu. Zelf weeg je inclusief kleding en schoenen 85 kilo. Dat is een totaal van 110 kilo. Als de e-bike een maximaal belast vermogen van 130 kilo heeft, dan mag je dus nog 20 kilogram aan bagage meenemen.

Mag een volwassen persoon achterop bij een e-bike?

Gemiddeld kan een bagagedrager van een elektrische fiets een gewicht aan van 25 kilo. Het is dus géén goed idee om als een volwassen persoon achterop de bagagedrager van een e-bike te stappen. Doe je dit wel, dat kan het frame of de onderdelen van de fiets ernstig beschadigen. Ook het wiel kan dubbelklappen. Daarnaast zijn de remmen afgesteld op het maximaal gewicht. Als je dit maximum overschrijdt, heb je dus een langere remweg.

Kan een kind of groot kind achterop een elektrische fiets?

Je kunt kleine kinderen meenemen op de bagagedrager van de elektrische fiets, maar hier zijn een aantal kanttekeningen te maken. Houd rekening met het maximale draagkracht van de bagagedrager. Deze is vaak maar 25 kilo. Een kinderzitje met daarin een kindje van 6 jaar heeft al snel een gewicht van 30 kilo. Je moet dus rekening houden met het maximaal toegestane totaalgewicht van die elektrische fiets, maar ook met die van de bagagedrager.

Kortom, hoeveel kan jouw e-bike bagagedrager ondersteunen?

Hoeveel kilo bagage je mee kunt nemen op de drager van je e-bike is dus afhankelijk van de elektrische fiets die je koopt en jouw lichaamsgewicht. Daarbij moet je ook rekening houden met de maximale belasting van de bagagedrager zelf. Wil je meer bagage meenemen op jouw elektrische fiets of ben je op zoek naar een e-bike met een hoog maximaal belastbaar gewicht? Neem dan ook eens een kijkje bij onze online elektrische fietsenwinkel. Uiteraard kun je ook altijd langskomen in een fietsenwinkel bij jou in de buurt. Wij geven jou graag persoonlijk advies!

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking