We hebben al besproken of er een minimale leeftijd is voor elektrische fietsen in Nederland. Maar wat is de minimale leeftijd in andere Europese landen? Is er een verschil tussen hoe oud je moet zijn voor een elektrische fiets of een speed pedelec? Je leest alles over minimumleeftijden in dit artikel.

Geldt er een wettelijk minimale leeftijd voor e-bikes in Nederland?

Er geldt geen wettelijke minimumleeftijd voor het fietsen op een elektrische fiets in Nederland. Dit geldt voor e-bikes met een snelheid tot 25 km/h en een motor tot 250 watt.

Verschillende gemeenten pleiten wel voor een minimum leeftijd voor elektrische fietsen vanaf 16 jaar. De landelijke politie en het Ministerie van Infrastructuur voelen echter (nog) niets voor deze regels. Er geldt momenteel dus nog geen minimale leeftijd voor e-bikes.

Geldt er een wettelijk minimum leeftijd voor speed pedelecs?

Voor speed pedelecs geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. De bestuurder moet in het bezit zijn van een brommerrijbewijs en moet de fiets WA verzekerd zijn en een kenteken hebben.

Is er een minimumleeftijd voor elektrische fietsen in Europa?

Alleen in Oostenrijk en Zwitserland geldt er een minimumleeftijd voor het fietsen op een elektrische fiets. In Oostenrijk mag dat vanaf 12 jaar. In Zwitserland vanaf 14 jaar.

Wat zijn de minimumleeftijden voor speed pedelecs in Europa?

Voor speed pedelecs met een maximum snelheid tot 45 km/h geldt er in de meeste Europese landen wel een minimumleeftijd. Deze kan variëren van 14 tot 16 jaar. Hieronder een kort overzicht van de bekendere fietslanden:

  • Duitsland: 15 of 16 jaar
  • Belgie: 16 jaar
  • Frankrijk: 14 jaar
  • Spanje: 15 jaar
  • Oostenrijk: 15 jaar
  • Zwitserland: 14 jaar
  • Zweden: 15 jaar
  • Denemarken: 15 jaar
  • Noorwegen: 16 jaar

Kortom, vanaf welke leeftijd is een e-bike verstandig?

Hoewel er in Nederland geen minimumleeftijd geldt voor het fietsen op een elektrische fiets, is het wel verstandig om kinderen pas te laten fietsen als ze voldoende balans en inschattingsvermogen hebben. 12 jaar wordt vaak als ongeschreven regel gehanteerd. Wil je een nieuwe e-bike kopen voor je kind? Dit kan eenvoudig online. Uiteraard is het ook een optie om langs te komen in een van onze winkels voor advies en een proefrit. Dan ben je zeker van een fiets op maat!

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking