Heb je jouw eerste elektrische fiets gekocht? Fietsen op een e-bike gaat anders dan hoe je dat gewend bent op een gewone stadsfiets. Met de onderstaande tips wen je daar snel aan. Je leert op een veilige en verantwoorde manier rijden met jouw eerste elektrische fiets.

#1: Kies een elektrische fiets die bij je past

Koop een e-bike die bij je past. Deze moet niet alleen comfortabel fietsen, maar natuurlijk ook de juiste framemaat hebben. Kies een elektrische fiets met een voorwielmotor, een achterwielmotor of een middenmotor. Laat je goed informeren over het effect daarvan. Een e-bike met een middenmotor voorziet je tijdens het fietsen van de meeste balans.

#2: Kies rustige gebieden om te oefenen op je eerste e-bike

Als je voor het eerst gaat fietsen met jouw elektrische fiets, kun je dit het beste op een rustige weg doen. Zo kun je in jouw eigen tempo wennen aan het opstappen en het schakelen met een e-bike, maar ook aan de verschillende snelheden van de ondersteuning.

#3: Let bij het opstappen op je snelheid

Zorg ervoor dat de fiets bij het opstappen in de laagste ondersteuning staat. Zo voorkom je dat de fiets te snel vooruit schiet zodra je jouw voet op de pedalen zet. Fiets bij voorkeur langzaam weg door je voet op de pedaal te zetten. Voer daarna pas het tempo op.

#4: Oefen eerst het afremmen op een elektrische fiets

Als je leert fietsen op een elektrische fiets is het heel belangrijk om goed te leren remmen. Oefen dit op een rustige weg. Rem rustig af en schakel tijdens het afremmen al terug.

#5: Kies de snelheid die voor jou comfortabel aanvoelt

Fietsen op een e-bike betekent niet dat je altijd hard hoeft te gaan. Kies dus een ondersteuning die het beste bij je past en waar jij je het meest comfortabel bij voelt. Ook met een trapondersteuning moet je het gevoel hebben dat je alles wat er gebeurt kunt overzien.

#6: Ga rustig door de bochten

Oefen ook op het remmen met een elektrische fiets. Zeker in de bochten. Ga niet te hard door de bocht en geef geen extra gas bij. Zo voorkom je slipgevaar of een valpartij.

#7: Neem de tijd bij het inhalen op een e-bike

Wil je iemand inhalen terwijl je op een e-bike fietst? Neem daar dan de tijd voor. Je hoeft niet ineens een hoger tempo te fietsen. Dit kan voor minder overzicht zorgen, maar kan er ook voor zorgen dat degene die je wilt inhalen op de elektrische fiets van je schrikt en valt.

#8: Draag bij twijfel een fietshelm

Een fietshelm kopen is nog niet verplicht voor elektrische fietsen die niet harder gaan dan 25 km/h. Toch kan het verstandig zijn om een fietshelm te dragen als je leert fietsen op een e-bike.

Een goede eerste elektrische fiets kopen?

Wil je een goede elektrische fiets kopen die helemaal bij jou past? Kom dan langs voor een testrit. Onze experts voorzien je graag van nog meer handige tips. Je kunt jouw e-bike ook online bestellen op onze website.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking