Hoe kun je de fietsaccu het beste opladen? De accu van een e-bike op de juiste manier opladen is belangrijk, zeker wanneer je een nieuwe elektrische fiets koopt. Dit draagt bij aan de levensduur van jouw e-bike en het behoud van een goede actieradius van je fietsaccu.

In dit artikel lees je wanneer je jouw e-bike accu moet opladen, met welke lader je dat het beste kunt doen en hoe je een accu bewaart.

#1: Wanneer moet je jouw accu opladen?

De accu opladen doe je wanneer de batterij nog circa 20% vol zit. Laat de fietsaccu niet helemaal leeglopen. Zo voorkom je schade door diepontlading. Is de accu van jouw elektrische fiets net nieuw? Laadt de fietsaccu dan eerst volledig op tot 100%.

#2: Wat is de beste temperatuur om de fietsaccu op te laden?

De fietsaccu opladen doe je bij een temperatuur die schommelt tussen de 10 en 20 graden. De batterij opladen kun je dus doen bij kamertemperatuur. De accu van jouw elektrische fiets kun je ook het beste bewaren bij deze temperaturen. Dit draagt bij aan het behoud.

#3: Hoe kun je de accu het beste bewaren?

De beste manier om je fietsaccu te bewaren? Zorg ervoor dat je batterij tussen de 50% en 70% is opgeladen. Zo blijft er altijd voldoende spanning aanwezig in de batterij en kun je een diepontlading voorkomen. Dit kan ernstige schade toebrengen aan de fietsaccu.

De accu van een e-bike bewaar je dus opgeladen en niet binnenshuis. Hoewel de kans op brand klein is, blijft deze aanwezig.

#4: Kun je jouw fiets met elke oplader opladen?

Nee, dat is niet verstandig. Gebruik altijd de originele oplader die bij de fietsaccu hoort. Er kan namelijk sprake zijn van een andere spanning waardoor je de batterij overbelast en dus beschadigt.

Ook is de kans op brand groter als je een andere lader gebruikt dan welke bestemd is voor de accu van jouw elektrische fiets.

Door de originele adapter of oplader te gebruiken, blijft de fietsaccu ook onder garantie. Bij verkeerd gebruik kan deze vervallen.

Wil je jouw e-bike onderweg opladen bij een oplaadpunt? Dat kan. Als je op vakantie gaat kun je de fietsaccu ook opladen via het 36V laadpunt in je auto. Houd er dan wel rekening mee dat je een speciale autolader voor fietsaccu’s nodig hebt.

#5: Hoe kun je de actieradius positief beïnvloeden?

  • Opladen en bewaren bij temperaturen tussen 10- 20 graden
  • Laad de accu op tot tussen de 50% en 70% bij bewaren
  • Laat de fietsaccu niet verder leeglopen dan 20%
  • Haal je batterij van de oplader zodra deze bijna vol zit. Lees hoe lang het duurt om een fietsaccu op te laden.

Kortom, wat is belangrijk bij het opladen van jouw fietsaccu?

Als je de accu van jouw elektrische fiets droog en bij kamertemperatuur bewaart, blijf je zeker van goede prestaties.

Problemen met het loskoppelen van de batterij? Lees hier hoe je een fietsaccu kunt verwijderen. Mocht je andere problemen hebben, probeer dan jouw fietsaccu te resetten.

Is jouw batterij af? Lees dan eerst ons artikel over de kosten van een fietsaccu. In sommige gevallen is een nieuwe e-bike namelijk een economisch betere keuze?

Langskomen voor persoonlijk en vrijblijvend advies kan natuurlijk altijd. Hier vind je een fietswinkel bij jou in de buurt.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking