Is een elektrische fiets of een speed pedelec een motorvoertuig of zijn het toch snorfietsen? Wat is een motorvoertuig volgens de wet? In sommige gevallen heb je wel een kenteken en een rijbewijs nodig. Welke regels gelden er als je fietst met een e-bike of speed pedelec?

Wat is een motorvoertuig volgens de wet?

Elektrische fietsen zijn volgens de wet geen motorvoertuigen. Speed pedelecs zijn dit volgens de Nederlandse wet wel. Ze zijn voorzien van een bromfiets kenteken omdat ze een motorvermogen hebben wat groter is dan 250 watt zoals dat het geval is bij e-bikes. De elektromotor van een speed pedelec heeft een vermogen tussen de 250 en de 4.000 watt.

Is een elektrische fiets een snorfiets of motorvoertuig?

Een elektrische fiets met trapondersteuning en een maximumsnelheid van 25 km/h wordt niet gezien als een snorfiets. Ze hebben dezelfde regels in het verkeer als een gewone fiets. Meetrappen is noodzakelijk en het motorvermogen mag niet hoger zijn dan 250 watt. Op een snorfiets heb je te maken met een helmplicht. Dat geldt niet voor e-bikes die aan de bovenstaande criteria voldoen. Je hebt geen rijbewijs nodig en er is geen minimumleeftijd.

Is een speed pedelec een motorvoertuig volgens de wet?

Een speed pedelec wordt volgens de wet gezien als een bromfiets. Je moet je dus ook aan deze verkeersregels houden en voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Speed pedelecs hebben een maximumsnelheid tot 45 km/h. Een AM rijbewijs is, evenals een fietshelm, verplicht. Ook moet een speed pedelec WA verzekerd zijn en een gele kentekenplaat hebben. De fiets moet voorzien zijn van een achteruitkijkspiegel en mag bestuurd worden vanaf 16 jaar.

Zelf een e-bike of speed pedelec kopen?

Wil je zelf graag een e-bike kopen? Dat kan eenvoudig online! Langskomen bij een van onze fietsenwinkels kan natuurlijk ook. Wij geven je graag advies of maat. Daarnaast kun je ook een proefritje maken, zodat je zeker bent van de juiste keuze.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking