Wil je een elektrische fiets kopen of toch liever een snelle speed pedelec? Er zijn verschillen tussen deze fietsen. In dit artikel lees je aan welke regels je gebonden bent. Heb je een kenteken en een rijbewijs nodig voor een speed pedelec of e-bike? Hoe zit dat met de verzekering?

Korte beschrijving: elektrische fiets

Een elektrische fiets is voorzien van een accu en een motor. Daardoor geniet je van trapondersteuning. Een elektrische fiets heeft een maximumsnelheid van 25 km/h.

Korte beschrijving: speed pedelec

Een speed pedelec is een fiets met trapondersteuning, een krachtige motor en een accu met een grote actieradius. Speed pedelecs behalen een topsnelheid tot 45 kilometer per uur.

7 verschillen tussen speed pedelecs en e-bikes

Zowel een e-bike als een speed pedelec voorzien je van trapondersteuning. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

#1: Snelheid en veiligheid

Een e-bike heeft een maximumsnelheid van 25 km/h. Een speed pedelec heeft een maximumsnelheid van 45 km/h. Het is dan ook verplicht om een fietshelm te dragen. Ook moet de speed pedelec een claxon hebben en een achteruitkijkspiegel op het stuur.

#2: Soort gebruik

Een elektrische fiets is veelzijdig bruikbaar. Bijvoorbeeld voor een kort ritje door de stad of een lange fietstocht. Een speed pedelec is meer geschikt voor lange afstanden. Bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer. Zonder moeite ben je razendsnel op jouw werkplek of op kantoor.

#3: Regels op de weg

Voor de e-bike gelden dezelfde verkeersregels als voor een fiets zonder trapondersteuning. Een speed pedelec mag op het fietspad. Met uitzondering van de gebieden waar er een speciaal fietspad voor bromfietsen is. Hier mag je tot 35 km/h fietsen. Op de weg mag je de maximumsnelheid fietsen. In de bebouwde kom mag je niet harder dan 30 km/h fietsen.

#4: Wetgeving: Kenteken en rijbewijs

Speed pedelecs hebben een kenteken op naam nodig. Voor een e-bike is dat niet nodig. Ook moeten speed pedelecs WA verzekerd zijn. Ook dat is niet verplicht voor elektrische fietsen. Tot slot moet de bestuurder van een speed pedelec in het bezit zijn van een B of een AM rijbewijs. Voor een e-bike is dat niet het geval.

#5: Actieradius en vermogen

De motor van een speed pedelec is krachtiger en mag tot 4000W bevatten. Ook de actieradius van de accu is vaak groter. Hoe groot dat is hangt af van de soort batterij. Over het algemeen heeft een e-bike een actieradius van 40-120 km. Bij een speed pedelec is dat 70-150 km. Ook mag het motorvermogen van een e-bike niet groter zijn dan 250 Wh.

#6: Aanbod en prijs

Speed pedelecs zijn duurder dan e-bikes. Dat komt omdat de motor en de accu vaak een grotere capaciteit hebben en krachtiger zijn. Ook zijn de onderdelen van een speed pedelec slijtvast omdat je hogere snelheden kunt behalen. Het frame is stabieler en dus ook duurder.

#7: Verzekeringskosten

De verzekeringskosten voor een speed pedelec zijn hoger. Je bent namelijk verplicht om een WA verzekering af te sluiten. De kosten kunnen variëren van € 50 tot € 150 per jaar. Een WA verzekering is daarentegen niet verplicht voor elektrische fietsen en e-bikes.

4 Tips voor het maken van de beste keuze

  1. Wat is jouw budget? De aanschafskosten van een speed pedelec is al snel 60% meer dan een e-bike. Houdt daarnaast ook redening met de bijkomende kosten.
  2. Wat is de gemiddelde afstand die je elke week wilt afleggen? Voor kortere afstanden is een e-bike vaak de verstandigste keuze. Wanneer je twijfelt tussen een e-bike vs auto vanwege de afstand, dan kan een speed pedelec wellicht een goede uitkomst bieden.
  3. Wat is de reden voor je gebruik? Is dit vor woon-werkverkeer of pleziertochten? Denk hierbij ook aan jouw persoonlijke voorkeur.
  4. Kun en wil je voldoen aan de wettelijke vereisten? Bij speed pedelecs komen meer regels kijken dan een elektrische fiets, Dit maakt de laatste optie daarom ook een stuk eenvoudiger voor de meeste mensen.

Kies voor een e-bike of speed pedelec van Het Zwarte Fietsenplan

Wil jij een nieuwe e-bike kopen? Bekijk dan eens de nieuwste elektrische fietsen. Liever een fiets op budget? Hier zijn onze goedkopere e-bikes in onze outlet. Wil je liever een snelle e-bike voor woon-werkverkeer met een maximumsnelheid tot 45 km/h? Bekijk onze voorraad aan speed pedelecs. Langskomen voor een proefrit of advies kan natuurlijk ook. Hier vind je een fietsenwinkel bij jou in de buurt.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking